недеља, 19. август 2012.

ZAŠTO ?!?!?!


Obnovljivi izvori energije (OIE) su jeftini! Donose uštedu pri korišćenju neobnovljivih (konvencionalnih) izvora energije i čuvaju prirodu.

Pa zašto se onda ne koriste kod nas ?!?!?!?!

To je pitanje koje mene muči već duži niz godina i na koje nemam odgovor sem ovog.

Dobijanje energije iz OIE je možda malo skuplje, odnosno tehnologija za dobijanje energije iz OIE, od tehnologije za dobijanje energije iz konvencionalnih izvora, nisam ekonomista, pa ne mogu tačno da odgovorim na to, ali zato evo pitanja za njih (ekonomiste).

Kako može da bude skup proces dobijanja energije iz OIE, ako:

·        Postrojenja OIE se otplaćuju posle 3 – 7 godina rada,
·        S obzirom na klasična (konvencionalna) proizvodnja energije sa sobom donosi razna zagađenja i uništenja, koja se posle saniraju, zar sveukupno OIE nisu jeftiniji,
·        Energent (gorivo) kod OIE je besplatan i zar to nije preduslov da sama energija dobijena na taj način bude jeftinija. Kod konvencionalne proizvodnje energije energent (gorivo) se plaća (ugalj, nafta, gas, itd.) što direktno utiče na cenu proizvedene energije (bilo da je to toplotna, električna ili neka druga energija).

Ova pitanja me stalno muče i jedini odgovor koji mi se javlja u glavi, je interes.

Nečiji interes je da Srbija uvozi naftu i gas, u što većim količinama i bude energetski zavisnik. Interes je nečiji da Srbija uvozi električnu energiju, a ne da bude jedan od najvećih izvoznika u Evropi.

Nečiji interes je da Srbija koristi zastarele i prljave tehnologije za proizvodnju električne i toplotne energije. Nečiji interes je, na kraju krajeva, da Srbija ostane siromašna i nerazvijena zemlja.

Pitanje za našu Vladu, a posebno za našu Ministarku Energetike, je: hoće li nešto menjati ili će ostati STATUS QVO, po ovom pitanju.

Pitam se......

Нема коментара:

Постави коментар