среда, 29. август 2012.

Postupak za dobijanje dozvola kod mini i mikro HE


Pravo je pitanje kako čovek da sam napravi i pusti u rad mini ili mikro HE, kad mu treba sve ovo:

Trenutno najveće probleme za izgradnju MHE čine preglomazna administracija i skupa i dugotrajna procedura dobijanja potrebnih dozvola, kao i slaba rasprostranjenost distributivne mreže. Sve ovo, kao i niska cena električne energije odbija potencijalne strane i domaće investitore.
Za pokretanje MHE danas je potrebno dobiti oko 30 raznih dozvola i odobrenja, raznih institucija, čije izdavanje nije vremenski ograničeno.
Evo kako odprilike izgleda procedura kroz koju, u sadašnjim uslovima, mora proći investitor da bi dobio sva dokumenta potrebna za izgradnju, priključenje i puštanje u rad MHE.

1.     Izrada studije sa neophodnim podlogama (hidro-meteorološkim, geodetsko-geološkim i seizmičkim) za određeni sliv i za konkretnu mikrolokaciju. Ovom studijom se dobijaju sledeća mišljenja:
a.      mišljenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ),
b.     mišljenje Regionalnog vodoprivrednog centra (Novi Sad, Beograd ili Niš) i
c.     mišljenje od Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine.
2.     Nakon izrade generalnog ili idejnog projekta, upućuje se zahtev Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za vodoprivredne uslove.
3.     Po izradi glavnog projekta Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, upućuje se zahtev za saglasnost za gradnju MHE.
2.     Glavni projekat mora da se upravlja prema:
a.      vodoprivrednim uslovima koje je propisalo nadležno ministarstvo,
b.     uslovima koje propisuje zakon o izgradnji objekata i
c.     po izradi glavnog projekta mora da nađe revizore koji će sačiniti i podneti izveštaj o tehničkoj kontroli i ispravnosti.
4.     Kad se završi glavni projekat, upućuje se zahtev za saglasnost Ministarstvu za nauku i zaštitu životne sredine.
5.     Zatim, posebnim zahtevom treba tražiti urbanističke uslove od nadležnog opštinskog organa (Zavod za urbanizam i arhitekturu ili Zavod za urbanizam i prostorni plan, sve u zavisnosti od toga kako su ti zavodi definisani po pojedinim opštinama).
6.     Nakon izrade urbanističkog projekta, upućuje se zahtev za urbanističku dozvolu nadležnom opštinskom organu (Zavod za ubanizam i arhitekturu ili Zavod za urbanizam i prostorni plan).
7.     Potvrdu o ispunjenosti urbanističkih uslova daje nadležna komisija koju formira Zavod za urbanizam i arhitekturu ili neki drugi opštinski organ koji je za to nadležan.
8.     Na osnovu potvrde o ispunjenosti urbanističkih uslova dobija se urbanistička saglasnost od istog nadležnog opštinskog organa.
9.     Od nadležne lokalne elektrodistribucije traže se tehnički uslovi za priključenje na elektrodistributivnu mrežu.
10. Po ispunjenju ovih uslova, koje utvrđuje komisija formirana od nadležne elektrodistribucije, traži se dozvola za puštanje u eksploataciju MHE.
11. Pre izgradnje pribaviti dokaz o pravu svojine na zemljište. Ako je zemljište vodoprivredno, onda pribaviti potvrdu o pravu korišćenja na određeni vremenski period, prema važećem Zakonu o  koncesijama.
12. Pribaviti mišljenje nadležnog organa unutrašnjih poslova na lokalnom nivou o zaštiti od požara. Za tu svrhu neophodno je uraditi elaborat.
13. Pribaviti određene saglasnosti i mišljenja specifičnog karaktera za opštinu ako to ona zahteva.
14. Na osnovu svih ovih mišljenja i saglasnosti dobija se građevinska dozvola koju izdaje nadležni opštinski organ.

Pre početka eksploatacije MHE neophodno je:

1.     Izraditi projekat izvedenog stanja iz glavnog projekta, sa unesenim izmenama, ako ih ima.
2.     Izvršiti geodetsko snimanje objekta.
3.     Pribaviti dokaze o kvalitetu izvedenih radova i ugrađene opreme od komisije koju formira nadležni opštinski organ.
4.     Pribaviti izveštaj komisije koja je izvršila tehnički pregled objekta.
5.     Dobiti mišljenje nadležnog opštinskog javnog preduzeća za komunalne radove.
6.     Pribaviti vodoprivrednu dozvolu ili potvrdu od Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, prema važećem zakonu o vodoprivredi. Zahtev za dobijanje ove dozvole ili potvrde upućuje se kada MHE bude spremna za pogon, odnosno kada dobije dozvolu za eksploataciju.
7.     Dobiti protivpožarnu saglasnost od organa unutrašnjih poslova na lokalnom nivou.
8.     Nadležna komisija, koju formira lokalno elektrodistributivno preduzeće, proverava da li su ispunjeni svi uslovi priključka MHE na mrežu, u skladu sa rešenjima iz glavnog projekta. Pre formiranja komisije predati projekat izvedenog stanja sa rešenjima nadležnoj elektrodistribuciji (npr. Elektrosrbija Kraljevo) koja proverava da li su ispunjeni svi uslovi priključka MHE na mrežu sa uslovima koje je propisala lokalna elektrodistrubucija.
9.     Sačiniti ugovor sa lokalnom elektrodistribucijom o isporuci električne energije.

Nakon dobijanja svih prethodno navedenih dokumenata MHE se može pustiti u pogon.
U nekoliko tačaka, prema navedenoj proceduri, treba dodati nekoliko objašnjenja:

1.     Po dobijanju mišljenja od RHMZ-a i regionalnog vodoprivrednog centra, zahtevom treba tražiti od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Republičke direkcije za vode) rešenje o izdavanju vodoprivrednih uslova. Uz zahtev podneti sledeću dokumentaciju:
a.      mišljenje određenog vodoprivrednog centra JVP Srbijavode,
b.     mišljenje RHMZ-a iz Beograda,
c.     mišljenje JP Srbijašume,
d.     mišljenje regionalnog ili opštinskog centra za zaštitu životne sredine,
e.      saglasnost određene SO da se mogu graditi takvi objekti na predmetnoj lokaciji,
f.       mišljenje o situacionoj pozicije lokacije.
2.     Uputiti zahtev lokalnoj elektrodistribuciji za priključak na elektrodistributivnu mrežu, a na osnovu ovog zahteva lokalna elektrodistribucija izdaje rešenje o priključku, shodno pravilniku distributivne mreže, koje mora da sadrži:
a.      energetske uslove,
b.     tehničke uslove,
c.     uslove za paralelan rad sa elektrodistributivnom mrežom,
d.     sve neophodne zaštite,
e.      ekonomske uslove,
f.       ostale uslove i
g.     obrazloženje.
Sve ove dozvole i saglasnosti trebalo je nabaviti, pre tri godine, ali mislim da se ništa od tada nije promenilo i da sve to i sad se traži.
A najbitnije od svega je da Saglasnost lokalne ED, nije vremenski ograničena, odnosno, po završetku od 6 meseci, od podnošenja zahteva, ako se nije dobio odgovor, ne znači da je po automatizmu i dat. Odnosno, lokalna ED nije dužna nikada da odgovori na Vaš zahtev, i vi se ne možete bez toga priključiti na mrežu i započeti rad. Znači, večno možete čekati njihov odgovor, što otvara vrata različitim manipulacijama i ucenama, čak i samo jednog čoveka. A to je strašno......

2 коментара:

  1. Kad pogledam šta se sve mora pribaviti za izgradnju MHE,ne znam šta bih pre: da plačem ili se smejem, jer pretpostavljam da se i za sve ostalo, što neko ima nameru raditi, trebaju pribaviti slični papiri. Nije onda ni čudo da investicija u Srbiji nema, pogotovu kada se u sve to uključi i korupcija.
    Slažem se da se mora provesti odredjena procedura sa neophodnim dozvolama i mišljenjima, ali ovako nešto je van zdrave pameti.

    ОдговориИзбриши
  2. Papirologija u Srbiji pretstavlja najveći problem za svaku vrstu investicije. Birokratija je zavladala, a kada ona zvlada, nema napretka....Ljudi os struke bi trebalo da daju predloge koja i kakva vrsta papira (dozvola) treba da se izda za određeni projekat i da sve one mogu da se izvade na 1 ili eventualno 2 mesta... Tak tada se može nešto ozbiljno raditi.

    ОдговориИзбриши