уторак, 21. август 2012.

Postajemo energetski zavisnici


Ovo je malo vraćanje u prošlost, rešio sam da ponovo objavim tekst koji mi je izašao u listu „Pravda“, dvobroj 05. i 06.01.2008.god. i koji je (ispostavilo se kasnije) bio vizionarski. Tačnije, upravo godinu dana posle objavljivanja teksta, desila se kriza sa gasom između Rusije i Ukrajne i dogodilo se ono što sam u tekstu predvideo, samo u blažem obliku.
Sledi tekst članka:

Vrlo se malo govori o uštedi električne energije i energije uopšte. Procene su da Srbiji nedostaje oko 1.200 MW instalisane snage, ali nema indicija da će se bilo šta na tom pitanju preduzeti.
U toku je gasifikacija Beograda i Srbije. Gas je energent koji Srbija uvozi i time dovodi sebe u položaj zavisnika. Pokojni gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, povadio je, već postavljene, cevi za toplovod od TE „Nikola Tesla“ do Toplane „Novi Beograd“ i započeo gasifikaciju Beograda. Hiljade litara tople vode se bacaju (prosipaju u Savu) umesto da se koriste za grejanje Beograda.
Zamislite sad ovaj scenario: spoljna temperatura vazduha -5oC, a iz nekog razloga, bilo kojeg, obustavljena isporuka gasa. Beograd okovan ledom, građani po stanovima umiru od hladnoće. Gas uvozimo iz Rusije, a preko nekoliko zemalja. Dovoljno je da jedna zatvori prolaz tog gasa i Srbija je u problemu. Ili da Rusija iz nekog političkog ili ekonomskog razloga počne da nas ucenjuje sa isporukom gasa.
Nego, da se mi vratimo onome šta Srbija može da uradi po pitanju energetike.
Ako bi smo uspeli da do 2010. godine počnemo da koristimo „Obnovljive izvore“ u količini od 10% ukupne energetske potrošnje Srbije, godišnji troškovi bi se smanjili za oko 30.000.000 dolara.
Prema „Katastru malih hidroelektrana“ urađenom 1987.god. Srbija bez pokrajna, može da instalira približno 450 MW, a procenjena godišnja proizvodnja bila bi oko 1.600.000 kWh. Imajući u vidu razvoj tehnologije, ove cifre se mogu slobodno uvećati za minimum 10%. Moram naglasiti da u ove cifre nisu uračunate mikro hidroelektrane protočnog tipa, čija instalisana snaga ne prelazi 200 kW. Takve mikro HE vlasnici zemlje, preko koje protiče neki potok mogu i sami da postave i koriste za proizvodnju električne energije, za sopstvenu potrošnju, a višak da isporučuju u sistem.
Sa druge strane, ako bismo, kao Grčka, doneli zakon o obaveznom korišćenju toplotnih sunčevih prijemnika (PSE) za dobijanje tehničke tople vode i za grejanje, drastično bi se smanjila potrošnja električne energije za grejanje vode (bojleri), a i uglja i struje za grejanje prostorija. Samim tim, smanjilo bi se i zagađenje vazduha sagorevanjem čvrstog goriva. Naravno, ovo se mora poduprediti smanjenjem poreza i davanjem poreskih olakšica, kao i povoljnijim kreditiranjem.
Procene su da bi se upotrebom PSE i izgradnjom mikro HE smanjila potrošnja klasičnih energenata za oko 18% i dobila ušteda od oko 60.000.000 dolara godišnje. Istovremeno, Srbija bi od uvoznika električne energije postala izvoznik, a da ne govorimo koliko bi se smanjila nezaposlenost otvaranjem novih radnih mesta.
Srbija takođe raspolaže i velikim resursima vetra, te je moguća i izgradnja vetrofarmi (vetroelektrana) za proizvodnju električne energije. Procena je da se iz vetrova Srbije može dobiti oko 2,3 TWh godišnje. Mogući instalisani kapaciteti vetrofarmi procenjuju se na 1.316 MW. To takođe nije zanemarljivo i značajno bi doprinelo povećanju energetskog bilansa Srbije, kao i izvozu električne energije i sveukupnom poboljšanju ekonomske situacije.
Pošto je već očigledno da dosovska vlast nije zainteresovana za razvoj i ulaganja (već samo prodaju svega i svačega) u energetiku Srbije ostaje nam samo da na sledećim izborima glasamo za stranke opozicije koje bi valjda nešto promenile po ovom pitanju.......itd......

Ovo je izgled teksta od pre 6 godina, i za to vreme se ništa nije ni promenilo, ni uradilo....Nova vlast je na potezu...Treća po redu, da vidimo njih, hoće li nešto uraditi....

Нема коментара:

Постави коментар