петак, 17. август 2012.

ENERGETSKA EFIKASNOST – Šta je to?


U poslednje vreme ušlo je u modu da se priča o „energetskoj efikasnosti“. Ne prođe ni dan, a da se u nekim novinama, ili vestima na TV-u ne pomene termin „Energetska efikasnost“.

Većina ljudi i ne zna tačno šta znači termin energetska efikasnost i to ćemo ovde pokušati da razjasnimo i na što prostiji način objasnimo značenje ovog pojma.

Najprostije rečeno pojam efikasnost je nastala iz dva druga pojma: Najbolje moguće iskorišćenje rada neke mašine, motora, itd. I uštede koja se ostvaruje korišćenjem reezultata rada te mašine, motora, itd.

Reč energetska samo sužava polje delovanja, odnosno pojašnjava na koji efikasnost se misli.

Sama „Energetska efikasnost“ se vezuje za oblasti u termotehnici, proizvodnji električne energije, zgradarstvu, odnosno građevinarstvu, itd.

Iskorišćenje rada neke mašine, najprostije rečeno, znači da sa što manje potrošenog energenta (goriva koje pokreće mašinu) dobije što veći rad (proizvod rada), a u ovom slučaju : snagu mašine.

Pojam uštede najčešće se vezuje za štednju proizvoda rada mašine. Na primer: ako se proizvodi toplotna energija, prave se sulovi da se proizvedena toplota što manje potroši u pravljenju (dobijanju) željene temperature u stanu (prostoru) koji treba da se zagreje.

Sve u svemu, energetska efikasnost znači da se želi postići takav rad mašine da ona proizvede što veći rad uz što manu potrošnju energenta (goriva) i da se korišćenje ostvarenog rada tako iskoristi, da se ostvare bolji rezultati korišćenja rada mašine. Tačnije da se za taj rad, na primer, zagreje više prostora nego obično, odnosno da se ostvari ušteda u korišćenju rada mašine.

Neki od pojmova Energetske efikasnosti:

Energetska efikasnost zgrada – toplotno izolovane zgrade koje troše manje toplotne energije za grejanje/hlađenje prostora (stanova).

Energetska efikasnost uređaja bele tehnike – najčešće se ovde koristi pojam: energetska klasa A, B, C,.... a to znači da za isti rad klasa A troši manje električne energije od klase B, ili klase C, itd.

Energetska efikasnost kotla – toplotni kotao za dobijanje toplotne energije troši neko gorivo, ugalj, drvo, naftu, gas, itd. Kotao koji daje istu količinu toplote, a troši manje goriva (energenta) od drugog, zove se energetski efikasan kotao.

O svemu ovome i o mnogo čemu još u sledećim pisanijama.....


Нема коментара:

Постави коментар