четвртак, 23. август 2012.

Hidromehanički energetski potencijal rečnih tokova


Može se sa dovoljnom pouzdanošću smatrati, da je dnevni protok vode u rekama tokom dana (u toku 24 sata) – konstantan. Srednji godičnji protok predstavlja aritmetičku sredinu dnevnih protoka u jednoj godini, a srednji višegodičnji protok određenog rečnog toka određuje se aritmetičkom sredinom srednjih godišnjih protoka za višegodičnji period (25 – 40 godina).
Ovi protoci rastu od izvora ka ušću vodotoka, jer povećava površinu sa koje se „prikupljaju“ – slivaju u rečni tok, a pri tome opada visinska kota (nadmorska visina) mase tekuće vode. Prilikom određivanja količine iskoristive energije jednog vodotoka, mora se voditi računa o činjenici da je nemoguće iskoristiti celokupan protok, niti raspoloživi pad – zbog gubitaka u dovodima vode do turbina, gubitka u turbinama, konverzionim mašinama i dr.
Preduslov za formiranje hidroenergije jeste nivo padavina.
Hidroenergija, kao obnovljiv izvor energije, zahteva poznavanje teorijskog potencijala, kao i tehnički i ekonomski iskoristivog dela tog potencijala. Pod teorijskim potencijalom vodnih snaga, podrazumevaju se koji vodotoci (reke, potoci) mogu dati bez obzira na tehničku i ekonomsku stranu izgradnje postrojenja. Njegovo odrađivanje, bez obzira da li je reč o bruto ili neto potencijalu, nije jednostavno, jer da bi se odredio, potrebne su sa jedne strane visinske razlike za data jedinična rastojanja, odnosno podužni profil reka i potoka, a sa druge strane hidrološke podloge za izračunavanje vodnih snaga i analizu osnovnih tehničkih karakteristika hidropotencijala: trajanje i učestanost snaga, raspoređenost snaga duž toka, uzastopnost snaga u funkciji vremena, prosečni i maksimalni protoci i dr.
S’obzirom da u stvarnosti nije moguće iskoristiti celokupan teoriski raspoloživ potencijal, potrebno je definisati tehnički iskoristive vodne snage, što odgovara resursima konvencionalnih goriva. Tehnički iskoristiv potencijal se određuje na bazi razrade odgovarajućih tehničkih rešenja koji omogućavaju da se utvrdi realnost predloženog postrojenja i njegova prosečna godišnja proizvodnja. Pri tome se moraju definisati svi relevantni parametri koji su od interesa za određivanje tehnički iskoristivog potencijala.
Ekonomski iskoristiv hidroenergetski potencijal, što odgovara rezervama, predstavlja onaj deo tehnički iskoristivog potencijala čija se eksploatacija ekonomski isplati, prema važećim, u tom vremenu energetskim i ekonomskim kriterijumima. Drugim rečima, granica između ekonomski povoljnih i nepovoljnih tehnički iskoristivih vodnih snaga se utvrđuje na bazi vrednovanja proizvodnje električne energije u odnosu na ostale izvore. Njegovo određivanje zahteva veoma visok nivo tehno-ekonomske dokumentacije.
I tehnički i ekonomski iskoristiv hidropotencijal je vremenski i prostorno dinamička kategorija, jer zavisi od veličina koje se menjaju tokom vremena. Drugim rečima, potencijal koji se danas, na bazi postojeće tehnike i tehnologije, ocenjuje se kao tehnički neiskoristiv, sutra to može postati, odnosno promenom cena goriva i tehnologija dolazi do prevođenja neekonomičnih u ekonomične vodne snage, kao što je to slučaj i sa fosilnim gorivima pri prevođenju resursa u rezerve. Dinamička kategorija tehničkog i ekonomski iskoristivog hidropotencijala zahteva stalan i kontinualan rad na povećanju tehnički iskoristivog potencijala i njegovu zaštitu, kao i povremenu prekategorizaciju ekonomski iskoristivog potencijala. Zbog toga je i slučaj u mnogim zemljama da se danas ekonomično koriste vodne snage veće nego što su to do pre dve – tri decenije bili tehnički iskoristivi potencijali. Ovo se naročito odnosi na male, mini i mikro hidroelektrane.
Na početku, upoznaćemo se sa osnovnim pojmovima vezanim za hidroenergiju, kao što su hidro turbine, vrste turbina, vrstama hidroelektrana, zavisnost snage od pada i protoka itd.

Нема коментара:

Постави коментар