понедељак, 24. септембар 2012.

Hoćemo li raditi od temelja


Sve više ovih dana čujemo i vidimo na TV-u i čitamo po novinama o potrebi za štednjom energije, toplotnoj izolaciji kuća (zgrada), o izgradnji malih i mini HE, o solarnim elektranama, itd. O tome ja pričam već više od 10 godina, 5 knjiga sam napisao sa tematikom OIE, ali ništa konkretno i značajno se ne dešava.
Ponovo, po treći ili četvrti put kreće priča o izgradnji bloka TENT B3, čija je gradnja bila predviđena još početkom 80-tih godina prošlog veka.
Gledam našu novu Ministarku Energetike koja se slika, otvara solarne elektrane od celih 50kW instalisane snage, ili potpisuje kojekakve ugovore o namerama i saradnji. I iz dana u dan mi je sve jasnije da ništa novo neće da se desi i da neće biti nekog značajnijeg boljitka. Jer, kuća se ne gradi od krova, već od temelja.
Zašto ovo kažem i zašto mislim da se ništa značajno neće desiti i promeniti. Vrlo je prosto objašnjenje:
Ako se zna da imate veliku potrošnjuelektrične i toplotne energije, a ništa ne preduzimate da tu potrošnju sprečite, odnosno smanjite, već hoćete da gradite nove proizvodne kapacitete, to je to.Već sam pisao koje korake treba preduzeti i koja će se ušteda ostvariti, i ako se sve uradi, da nam novi kapaciteti možda čak i nisu potrebni, bar ne odmah.
Ali sad, ovim tekstom, hoću da ukažem na nekoliko drugih stvari, podjednake važnosti i velike korisnosti.
Ako bi Srbija počela sad, ovog trenutka, da se postavljaju toplotne izolacije na sve zgrade i kuće, pokrenula bi se srpska privreda (posebno) građevinska. U trenu bi se otvorili poslovi i ukazala potreba za angažovanjem na hiljade i hiljade radnika. Krenula bi proizvodnja i prodaja građevinskog izolacionog materijala, a sa njim i svega ostalog.
To su značajni poslovi i mnogo više radnih mesta, nego da krene gradnja bloka B3.
Druga stvar, na kraju želim da skrenem pažnju da su gubici u distribuciji (mreži) elektoenergetskog sistema. Već godinama se u EPS-u šuška (tajno govori) da su gubici u prenosu dostigli neverovatnih 30% od proizvedene el.energije.
Gubici u prenosu nastaju usled: velike samopotrošnje starih brojila, krađe el.energije, zastarelog prenosnog sistema i uređaja, itd. Međutim, sve to ne bi trebalo da pravi gubitak od 30%. Da naglasim, i meni je 30% vrlo neverovatno, ali sve više mislim i da je istinit.
I dolazimo do najbitnijeg, ko pravi taj gubitak i šta se dešava sa tom „izgubljenom“ el.energijom.
Najlogičnije rešenje je da je u pitanju pljačka, i to pljačka na visokom državnom nivou, na nivou menadžmenta EPS-a, EMS-a i ministarstva, kao i privatnih lica koja trguju (prodaju i kupuju) električnu energiju.
To, drugim rečima, znači da neko deo proizvedene el.energije prisvaja, pretvara u gubitak u prenosu i za lepe pare prodaje po svetu. Ja drugo objašnjenje za gubitke od 30% u prenosu el.energije.
Godinama nijedan Ministar Energetike nije hteo da se pozabavi ovom temom, odnosno problemom gubitaka u prenosnom sistemu. A to me opet navodi na pomisao, da svi prethodni ministri ili nisu smeli da diraju u „osinje gnezdo“ ili su imali svoje učešće (u procentima) u svemu ovome.
I priča se ponovo vraća na našu novu Ministarku Energetike. Po svemu sudeći ni ona se neće baviti ovim temama, a upravo to je „zidanje kuće od temelja“, odnosno dovođenje stvari u red i pravljenje preduslova da Srbija od uvoznika, postane izvoznik el.energije.
Ako se hitno ne krene u štednju energije, ne izvrši toplotno izolovanje kuća i zgrada u Srbiji. Ako se hitno ne reši pitanje gubitaka u prenosu i ne začepe te „rupe“ kroz koje „curi“ el.energija, ništa nismo uradili.
Džabe gradimo B3 u ovako teškim i nepovoljnim ekonomskim uslovima, jer i taj blok neće doneti drastični dobitak, a vreme njegove otplate će se produžiti. Samim tim, umanjuje se njegova ekonomska opravdanost i rentabilnost.
Da zaključimo na kraju, bez smanjenja gubitaka i krađa, bez uvođenja velike štednje, što bi reko naš narod: „džaba krečimo“, odnosno džaba ćemo ulagati u izgradnju bloka B3 na TENT-u.
Pre njegove izgradnje moramo postaviti zdrave osnove, srediti temelj EPS-a i EMS-a pa tek onda ulaziti u gradnju novih kapaciteta.
I na kraju, da ne budem pogrešno shvaćen, nisam protiv izgradnje B3, niti bilo kog novog kapaciteta, već samo želim da oni ne budu uzalud građeni i da se sa njihovom proizvodnjom ne bogate neki ljudi, već da to bude dobrobit za celu državu Srbiju.

5 коментара:

  1. Анониман25. 9. 2012. 12:15:00

    Pretvaranje bioenergije domacih zivotinja u elektricnu energiju
    U pojedinim drzavama postoje podrucja seoska I slicna gde nema uslova za razvijanje distributivne mreze za dovod elektricne energije iz urbanih centara. Kako ta podrucja poseduju krupnije domace zivotinje ( konje, mazge, mule, magarce, volove I druge ) to je moguce da se bio energija tih zivotinja u odredjenoim tehno uslovima pretvora u elektricnu energiju DC ili AC oblika
    Prema ovom, inovativnom,tehnickom resenju :
    - domaca zivotinja ( jedna,dve ili tri) u smenama kruznim kretanjem u pokrivenoj prostoriji, posredstvom odgovarajuce transmisije, okretala bi alternator odgovarajuce snage ( 3,6 ili 9 kW). Alternator pri tom proizvodi elektricnu struju, odnosno, bioenergija domace zivotinje se u alternatoru pretvara u elektricnu energiju
    - proizvedena elektricna energija pomocu PARS adaptera se deponuje u acu baterije
    - inverterima se DC energija baterija konvertuje u AC elektricnu energiju 110V, 230 V ili 400V ( 50 Hz) za napajanje potrosaca u tim prostorijama
    - svaka od tih masina bi imala softwer za potrebno upravljanje i informisanje.
    - kretanje domace zivotimnje pri proizvodnji elektricne energije i sve ostalo bi bio programski kontrolisan tako da prisustvo ljudskog faktora bi bila minimalna.
    Ako se ta energija deponuje u baterije u toku dana, nedelja i mesecima to ce biti prilicno proizvedena energija, koja pretvorena u 110 ili 220V ili 380V pretstavlja znacajnu dobit.
    Sastav kompleta:
    - prostorija kruzna, pokrivena sa precnikom do 10 metara
    - krupne domace zivotinje (konji, magarci, mazge, mule,kamile I sl) i kruzno kretanje ovih u smenama
    - alternator AC energije odredjenog napona i snage
    - transmisioni komplet za redukciju I sinhronizaciju okretanja zivotinje I rotora alternatora
    - poluga metalna i odgovarajuci am za povez zivotinje sa polugom i transmisijom alternatora
    - elektronski PARS MB modul - regulator za programiranje potrebnog opterecenja putem strujne regulacije i kompletnu kontrolu ulazne biomehanicke, konvertovane i izlazne elektricne energije.
    - akumulatorske baterije (solar tipa ili trakcione) odredjenog kapaciteta i kolicine
    - kablovska povezanost alternatora sa baterijama
    - inverteri kao pretvaraci DC u AC energiju monoifaznu ili trofaznu sa instalacijom za razvod energije u prostoru.
    - i druga potrebna oprema za merenje i prikazivanje - informisanje.
    Sve ovo bi moglo da se proizvodi u nasoj Srbiji uz, relativno, mala ulaganja.
    Snaga akumulatora potrebna za napajanje u određenom vremenskom razdoblju
    Primer : akumulator 12 V 120 Ah
    E = 12V x 120Ah = 1440 Wh = 1.44 kWh….. jedna baterija
    E = 24V x 120Ah = 2880 Wh = 2, 88 kWh….dve baterije
    E = 36V x 120Ah = 4320 Wh = 4,32 kWh….tri baterije
    E = 48V x 120Ah = 5760Wh = 5,76 kWh…. cetiri baterije

    TABELA POTROSACA JEDNOG DOMACINSTVA
    UREDJAJ SNAGA W
    Frižider 130
    TV 60
    Radio 20
    Indukc. reso 2000
    Telefon (elektonski) 10
    Mašina za pranje veša 500
    Mikrotalasna peć 600
    UKUPNO OKO 3600 W

    Autor i inicijator projekta,
    Dr Slavko Radosavljevic, dipl. Ing.
    Marbella 23. maj 2012 god.


    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je vrlo interesantno, ali niste dali detalje... Koliko je ekonomično, za koje vreme se isplati investicija, utiče li to na prinos mesa i mleka kod životinja itd. Ali, u svakom slučaju, vrlo zanimljivo....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман26. 12. 2012. 14:26:00

      Kontakt: skype, logo slavko.radosavljevic
      Ili, inventor@hotmail.rs

      Избриши
  3. Poznato je da je EPS "drzava u drzavi", sa neverovatnim monopolistickim nastupom kod nas, tako da ne cudi uopste sto niko nije pokrenuo bilo kakvu istragu.
    Slazem se da ne treba uletati u megalomanske projekte izgradnje novih blokova, pre povecanja energetske efikasnosti, za pocetak.

    ОдговориИзбриши
  4. Tačno prijatelju, monopol EPS-a je neprikosnoven i sve dok nas EU ne pritisne na otvaranje tržišta tako će i ostati.... Nisam protiv izgradnje novih kapaciteta, daleko bilo, ali ajde prvo da sredimo sadašnje, da napravimo svuda sve moguće uštede, pa tek onda. I tada će ti novi kapaciteti raditi samo za izvoz...

    ОдговориИзбриши