четвртак, 23. мај 2013.

ZAŠTO NEŠTO - NE !!!

Malo čudan naslov, zar ne, ali tokom ove priče sve će biti mnogo jasnije. Ovo je Blog o Obnovljivim izvorima energije, gde JA zagovaram veće korišćenje ove vrste energije, ali i povećanju energetske efikasnosti.
OIE da, ali ne po svaku cenu, već samo onda kada je to ekonomski opravdano i kada to donosi korist državi Srbiji. Znači, NE po svaku cenu, NE na štetu Srbije - samo zato što to rade svi u svetu. HE ako to nije dobro i šteti državi i građanima.
Veliki sam pristalica i zagovornik upotrebe energije vetra, odnosno  - vetroenergetike. Ali ipak kažem - NE, Ne sad i u ovakvim uslovima i stanju elektoenergetskog sistema prenosa. Ne ovim vetroparkovima koji su do sad dobili dozvole za izgradnju i rad.

Da objasnim zašto - NE....

1. Distributivni sistem prenosa nije u potpunosti kompjuterizovan i ne može brzo da reaguje isključenjem ili uključenjem vetroparkova.
2. Svi vetroparkovi su na "istom" vetru i kada vetra nema prestaju da rade, a ukupna instalisana snaga im je preko 400 MW. To je snažan udar na elektroenergetski sistem i može doći do njegovog "raspada".
3. Nemamo opremu za hidrometereološku službu kako bi mogla da precizno odredi snagu i brzinu vetra, kao i njegovo trajanje u sutrašnjem danu. Zato Dispečer ne može da planira svoj rad, tj. da "pokriva" uključenja i isključenja vetroparkova.

Kažem NE i za elektrane od sunčeve energije. Za nas su one jako neisplative jer nemamo dovoljno sunčanih dana sa punim  intenzitetom sunca u toku godine, a zauzimaju velike površine zemljišta, bilo obradivog, bilo pašnjaka, a to je velika šteta po Državu.
Pride je Ministarka Energetike napravila, najblaže rečeno, nerazuman potez: povećala je cenu "FID-tarife" i povećala vreme trajanja Ugovora sa FID-tarifom, a u svetu se radi baš suprotno. Smanjuje se i vreme trajanja Ugovora i cena FID-tarife.
Da se osvrnemo malo na ovu elektranu kod Merdara koju napraviše Italijani, šta je država Srbija dobila i da li je uopšte nešto dobila.

1. Opšti podaci:
* Instalisana snaga - 2 MW
* 800 kom. panela (jedinica)
* Prostire se na 4 Ha površine zemljišta koje je bilo obradivo (njive) i livade...
* Zimi "navodno" može da proizvede (dostigne) 1,4-1,5 MW, u šta JA lično sumnjam, a i to može da bude samo 2-3 sata dnevno
* Koštala je 4.000.000  što je jako skupo, sva druga postrojenja za proizvodnju električne energije imaju cenu izgradnje od oko 1.000.000€/MW. A to znači da bi za ove pare dobili oko 4 MW instalisane snage za bilo koju drugu vrstu energije. 
Pa zašto su Italijani onda napravili ovo postrojenje, gde im je računica. To ćemo sad, vrlo brzo objasniti.

2. Šta je Srbija dobila - pa skoro ništa....
* Navodno, 20 ljudi će biti zaposleno, a JA pitam - GDE?! i KAKO?! Gde će oni da rade i šta? Tu nema održavanja, za čuvanje objekta ne treba više od 6 ljudi, nadzor se obavlja kompjuterski preko Interneta, a to znači još maksimalno 4 čoveka. Gde je posao za još 10 ljudi?!?!
* Srbija će naplatiti samo porez i procenat od prenosa električne energije kroz mrežu, kao i zakup zemljišta, ako nije kupljeno. I ništa više, nema nikakve zarade....

3. Koju korist imaju Italijani...
* Cena zakupa zemljišta ili kupoprodajna cena je nekoliko puta manja nego u Italiji
* Porez i naplata prenosa kroz mrežu su skoro duplo manji nego u Italiji
* Radna snaga tri puta jeftinija nego u Italiji
* Ne plaćaju ekološku taksu za zauzimanje zemljišta
* Cena izgradnje za 50% jeftinija nego u Italiji
* Nisu zauzeli italijansko zemljište

Na kraju se ispostavi da im se Investicija isplati za 2-3 godine umesto za 7-10 godina, koliko je uobičajeno. Znači ostvaruju enormnu zaradu, mnogo veću nego što bi u Italiji. 
Još ako su sklopili Ugovor sa nama, pod novim uslovima koje je donelo Ministarstvo energetike, e tu tek zarađuju, jer prodaju nama struju po skoro duplo većim cenama, većoj FID-tarifi nego što bi dobili u Italiji.

I zato - još uvek NE, vetroparkovima i elektranama na sunčevu energiju. Bar još uvek NE, dok se nestvore uslovi za to.

Srbija treba da se okrene proizvodnji biogasa i hidroenergetici. Malim, mini, mikro i piko HE - protočnog tipa, da svaku planinsku reku i potok iskoristimo

O tome sam već pisao....

Нема коментара:

Постави коментар