четвртак, 25. октобар 2012.

Konstruktivna kritika - Šta mislim da ne valja i šta zameram


Ovaj tekst se odnosi na rad, a prvenstveno na izjave Ministarke za energetiku u trenutnoj vladi Republike Srbije.
Sve dosadašnje izjave naše Ministarke bile su političke, za široke narodne mase, kao da smo tek ušli u kampanju za izbore. I totalno su neutemeljene u odnosu na trenutnu energetsku situaciju i vrlo često potpuno neizvodljive u praksi.
To je jako štetno po vladu Republike Srbije, po njenu stranku (SNS) kojoj pripada, a posebno po nju samu iz više razloga, a navešću najbitnije:
1.                           Stiče se utisak da je vlada, a samim tim i stranka, postavila lošeg, nestručnog i nadasve neozbiljnog čoveka na mesto Ministra za energetiku;
2.                           Stiče se utisak da Ministarka uopšte nema uvid u stvarno stanje stvari i da uopšte ne vlada materijom, kao i da ne poznaje sistem rada i fukcionisanja EPS-a i EMS-a;
3.                           Gubi lični kredibilitewt kod stručnih ljudi, jer se stiče utisak da nema znanja i stručnosti za posao koji obavlja. a to je jako loše po posao i reforme, jer se pravi otpor izazvan pogrešnim izjavama i pričama.

Međutim, ono što mene jako brine je odsustvo plana delovanja, plana za restruktuiranje energetike i koliko mi je poznato, ne konsultovanje sa stručnim ljudima.
Kada se pripremate za preuzimanje vlasti, Vi spremate i nekakav plan za rad i delovanje. To ne vidim da postoji kod naše Ministarke.
Program u „Beloj knjizi“ za energetiku SNS-a je nešto što se odprilike zove: „Kako mali Đokica zamišlja da nešto bude“. To je program, načelne tačke delovanja neke stranke u nekoj oblasti i uglavnom je politički obojen.
Plan je nešto sasvim drugo, njega prave ljudi koji su do detalja upoznati sa situacijom u energetici, do detalja je razrađen, šta i kako će se raditi, šta ima prioritet, itd. E tog plana nema, bar ga ja ne vidim, a na osnovu njega se daju izjave za medije. I u tom slučaju svima, a posebno stručnom delu javnosti će biti jasno o čemu se radi, na šta će se obraćati posebna pažnja i šta je prioritet.
Ovako ispada, da je sve samo reklama, i to loša jako štetna. I po vladu RS i po stranku (SNS), a posebno po Ministarku energetike.
Osvrnimo se konkretno na samo par izjava i nastupa Ministarke i malo ih proanalizirajmo:

2 sata u dnevnom delu dana jeftinija struja

Izjava koja je svakom iole stručnom čoveku u zemlji izazvala salve smeha. A sve je prosto i golim okom vidljivo. EPS je trenutno gubitaš, između ostalog i zbog nerealno niske cene kWh (socijalne), koja je ekonomski neodrživa. Ne postoji ekonomska računica, a ni tehnička mogućnost (što je takođe bitno) da se ovo izvede. Ekonomski je moguće, samo ako se za 3 sata smanji trajanje noćne jeftinije tarife, ali onda se ništa značajno nije dobilo, zar ne. A tehnički gledano, značajno povećanje potrošnje, pitanje je da li bi sistem u ovakvom stanju trenutno, mogao da izdrži.
Naravno, od ta 2 sata nije bilo ništa i sad joj se svi smeju i prozivaju je zbog te izjave. A koja je, uzgred budi rečeno, bila potpuno nepotrebna i ispostavilo se na kraju, jako štetna.

Gradićemo Kolubaru B

Još krajem 60-tih i početkom 70-tih godina prošlog veka u svetu je uspostavljeno ekonomsko pravilo (kao DIFOLT), da je neekonomično graditi TE pored nalazišta (kopa uglja) energenta, a dovlačiti vodu. I to ekonomsko pravilo važi i poštuje se svuda u svetu još uvek, sem kod nas, mi smo izgleda, uvek, mimo sveta.
Posebno je interesantno, da je naš čovek jedan od rojice ekonomista koji su naučno dokazali to pravilo. Druga dvojica su Amerikanac i Francuz i svaki od njih je nezavisno pravio svoju ekonomsku analizu, a rezultati su bili isti.
I pored toga, što se sve to zna, naša Ministarka, koja je, uzgred, ekonomista po struci, najavljuje gradnju „Kolubare B“. A zna se da je to ekonomski neisplativa investicija. Još se najavljuje ulaganje stranog kapitala u njenu izgradnju.
I sad ja moram najprostijim rečima da pitam: „Koja će budala da uloži para koliko koštaju dve (2) TE, da bi dobio jednu (1) TE.“ Jer sistem za dopremanje vode i akumulacija koštaju koliko i izgradnja jedne TE, a da ne pominjem potrošnju pumpi za vodu. A pride je proizvedeni kWh skoro duplo skuplji nego proizvedeni kWh na TENT „B“.
I gde je tu ekonomska računica, ko je vidi neka mi javi i prosvetli me, pošto je ja ne vidim.

Ne bih dalje ulazio u komentarisanje i raspravu drugih izjava i nastupa naše Ministarke, jer i ovako izgleda da sam protiv nje. A nisam, zaista nisam i lično joj želim puno uspeha, ali ne sme više tako da se ponaša i mora da pazi šta izjavljuje.
Lično mislim da je sa dobrim željama i namerama stupila na dužnost, ali mora više da se konsultuje sa ljudima iz struke i da uvaži njihova mišljenja.

I ovaj tekst je moje mišljenje i možda ja i nisam u pravu, ali sam prvenstveno dobronameran.....

3 коментара:

  1. Анониман17. 6. 2014. 20:03:00

    I needed to thank you for this great read!!
    I certainly enjoyed every little bit of it. I've got you bookmarked to look at new
    stuff you post…

    Stop by my page; how to get laid through tinder

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман29. 7. 2014. 06:39:00

    Hello there, You have done an excellent job. I'll certainly digg
    it and personally recommend to my friends. I am sure they'll
    be benefited from this site.

    My weblog ... Ultimate Demon (http://www.zimbio.com/General/articles/Gp-35v21YTx/Updates+Real+World+SEO+Tools+Systems?add=True)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман5. 8. 2014. 04:07:00

    Fantastic goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just too wonderful.
    I really like what you have acquired here,
    really like what you are stating and the way iin which you say it.

    You make it entertaining and you still take care of too keep
    it wise. I ccan not wajt to read much more from you.
    Thhis is actally a terrific site.

    Revfiew mmy bkog buy twitter followers add money to your debit card with an echeck online

    ОдговориИзбриши